Ben jij iemand die stiekem over iemand anders praat? Die achteraf in een klein groepje roddelt over iemand die er niet bij is?

In mijn vorige e-mail heb ik het gehad over de 6 basisbehoeftes. In dit mailtje wil ik je meer vertellen over de basisbehoefte van ‘groei’.

Op sociale media laten veel mensen hun kwetsbaarheid zien. Hun leven op een zo persoonlijk mogelijke manier. Niet alleen omdat dit 100% eerlijk en transparant is, maar vooral om anderen hiermee te inspireren. Een manier van leven te laten zien die ook kan. Dat het mooi kan zijn om jezelf te zijn. En dat het voor iedereen mogelijk is om dit te bereiken.

Veel mensen zijn bang. Te bang om zichzelf te laten zien. Zichzelf te laten gelden. Maar de onzekerheid die hierachter schuilgaat uit zich vrijwel nooit in een onzekere houding. Juist niet, want daarmee zou die persoon zichzelf laten zien.

De uiting van angst en onzekerheid uit zich door compensatie. Gecompenseerd gedrag wat recht tegenover de emotie staat die eigenlijk gevoeld wordt.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door mensen die zichzelf laten zien op sociale media of iedere andere sociale plek en anderen naar “beneden” halen.

Door bijvoorbeeld stiekem te roddelen via een privé bericht “Kijk nou weer hoe triest hij doet!”

Mensen hebben de neiging om een “verhaal” te verzinnen. Door een verhaal te maken waardoor zij zichzelf beter gaan voelen.

Als iemand in je omgeving hard groeit in zakelijk of persoonlijk succes, geluk of bijvoorbeeld kennis. En jij kunt dit niet bijhouden, dan verliezen we connectie met die persoon.

En dat voedt onzekerheid. De angst dat jij wat mist. Dat iemand beter wordt dan jij.

En dat is niet erg. Dat is een hele normale emotie. De functie van deze emotie is alleen niet om een verhaal te verzinnen, waardoor jij je beter gaat voelen door die ander naar beneden te halen.

De functie van deze primaire emotie is je te laten weten in beweging te komen. Om persoonlijk of zakelijk succes na te streven. Te groeien in geluk, liefde en kennis.

‘Groei’ is één van de 6 basisbehoeftes die ieder mens heeft. En jouw emotie is de manier waarop je verteld wordt welke behoefte meer vervult moet worden.

Want dat gebeurt er als jij jezelf te lang laat stilstaan. Dan wordt het ‘Een Must’ om in actie te komen. Het is een ‘Basisbehoefte’ van alle mensen, waar ook ter wereld. Dus ook voor jou!

 

Bewegen = Leven

Bewegen = Emotie

Bewegen = Groeien

 

En wat ga jij vandaag doen?

Kies je voor een roddel in een privé groep of luister je écht naar je gevoel en kom je in actie?

Leuk als je reageert! Ook als je het niet met mij eens bent ?

En zou je iemand een plezier kunnen doen met deze e-mail? Stuur deze dan aan hem of haar door. Het zou zomaar erg gewaardeerd kunnen worden!

Recommended Posts