Geduld

Mark Daamen

Hoe geduldig ben jij?

Een mooi concept dat ik ken, is dat mensen altijd overschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken en onderschatten wat ze in tien jaar kunnen bereiken.

In een jaar kunnen we natuurlijk best wat voor elkaar krijgen, maar het is niks vergeleken met wat we in tien jaar kunnen.

Bijvoorbeeld, in een jaar kun je jouw omzet vergroten voor je bedrijf. Maar, in tien jaar kun je jouw omzet vergoten voor de tien bedrijven die je hebt.

Ik denk dat belangrijke factors daarbij geduld en doorzettingsvermogen zijn. Dat herken ik bij mezelf ook. Wanneer je namelijk iets wil, moet dat over het algemeen zo snel mogelijk bereikt worden. We zijn vaak niet geduldig. En eerlijk, vaak waarderen we ook niet met hoeveel moeite sommige dingen tot stand komen.

We leven namelijk in een tijd waarin we veel hebben (gekregen). Zeker hier in Nederland. Het internet, wegen, supermarkten waar alles te vinden is, stemrecht, gezondheidszorg, veiligheid, elektriciteit… al die dingen zijn niet in een jaar tot stand gekomen. Daar is hard voor gewerkt en is veel aan vooraf gegaan.

Mede hierdoor zijn we misschien geneigd te denken dat als we het willen, het snel moet gebeuren. En als het niet snel lukt, dat het niet kan.

Onzin natuurlijk. Want, alles is mogelijk. 😉 In een jaar kunnen we de eerste stappen maken om een bepaalde verandering in gang te zetten. Daarbij kun je al behoorlijk veel veranderen.

Maar, wanneer je die wil en passie doorzet en doortrekt tot wat je daarmee in tien jaar kunt bereiken?… Dan ga je van het veranderen van je eigen mindset in een jaar naar potentieel de mindset van 100 miljoen mensen veranderen in tien jaar.

In mijn geval is geduld nog iets dat ik aan het leren ben. Haha! Wanneer mijn team aan me vraagt wanneer iets klaar moet zijn, zeg ik altijd lachend “gisteren!”. Ik geloof dat we als mensen ongelovige dingen kunnen neerzetten. Met onze wil kunnen we bergen verzetten. Zéker wanneer we een plan maken die zich over meerdere jaren verspreid. Geduld bijleren, is dus zo slecht nog niet.

Want, wanneer je écht iets wil, dan maak je het reëel en plan je het in. Een passie is een droom als het alleen maar in je hoofd zit. Het wordt verwezenlijkt wanneer het in je agenda staat.

Om je mindset te veranderen en te realiseren hoeveel je in tien jaar kunt bereiken, bedenk je dan wat er allemaal aan jou vooraf is gegaan. En wees daar dankbaar voor. Waardeer ook wat er nu nog allemaal voor jou op de agenda staat en hoe je dat kunt vormgeven zodat je jouw passie achterna kunt. Rome is niet in één dag gebouwd en een bos is niet volgroeid in een jaar. 😉

10 januari komt er een mooi evenement waarbij ik in samenwerking met Meetingsinthesun een dag organiseer waarbij we knallend 2020 ingaan. Het thema wordt doelen stellen! Wil je doelen stellen waar je hart sneller van gaat kloppen en tools ontvangen om ze door te zetten samen met andere gemotiveerde ondernemers? Stuur dan een reply op deze mail. Dan zet ik je op de lijst van geïnteresseerden. Helemaal vrijblijvend! Dan krijg je binnenkort persoonlijk een mail met verdere informatie.

No Comments

Post A Comment