Harambee

Harambee betekent in Swahili: all pull together, oftewel in het Nederlands: samen staan we sterk.

Dit is een oude Keniaanse traditie waarbij gemeenschappen hun krachten bundelen en een maatschappelijk probleem aanpakken. Wat onwijs mooi en inspirerend!

En dat is hoe het hoort. Een community herkent een probleem en zet zich in om dit probleem samen op te lossen.

Waarom heb ik het over Kenia? Goeie vraag!

Mijn plan is om een community based project te ondersteunen in Kenia. Hiervoor wil ik mini veldwerk gaan doen. Ik wil namelijk leren wat de grootste obstakels zijn die communities tegenkomen in hun zelforganisatie om zo problemen in de community op te kunnen lossen. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd welke uitdagingen communities en organisaties tegenkomen in hun samenwerking. Hierbij ben ik van plan om van hen te leren en hopelijk kunnen zij ook van mij leren.

En waarom een community based project? Omdat dat enorm belangrijk is! Als je een project gaat uitvoeren waar niemand op zit te wachten, gaat er namelijk niks gebeuren…

Want, wat ik nu ga zeggen is iets wat we allemaal herkennen. Als iemand je vertelt iets te doen, gaat het waarschijnlijk niet gebeuren, want je voelt het niet. Als iemand je de noodzaak laat inzien om iets te gaan doen, wordt je aandacht geprikkeld. Maar, pas als iemand je activeert of de tools aanreikt om jouw zelf herkende probleem aan te pakken, gaat er iets gebeuren.

Dat is ook de enige manier waarop coaching werkt. Je moet het zelf willen en vervolgens zelf gaan doen.

Dat is ook mijn insteek voor wat ik met sommige communities in Kenia wil gaan doen. Er zijn namelijk Harambee initiatieven die slagen, volledig door de effort van de community zelf. Maar, er zijn ook veel communities met mooie initiatieven die niet van de grond komen. Daarnaast hebben organities zoals Tenda Pamoja mij laten weten dat er vaak in de samenwerking tussen organisaties en communities veel verbetering mogelijk is.

Ik ben heel erg benieuwd wat daar de reden van is en of ik daarin voor hen een bijdrage kan leveren.

Mijn projectmanager is aan de slag gegaan om zich te verdiepen in de maatschappelijke problemen van Keniaanse communities met de focus op watermanagement en toegang tot schoon drinkwater.

Hierbij kan ze niet ophouden met praten over antropologen die veldwerk doen in dit soort communities en daar mooie verslagen over schrijven. Ik vermoed, omdat ze zelf een antropoloog is ;).

Om meer inzicht te krijgen in projecten die vanuit organisaties begeleidt en of opgezet worden, zijn we ook van plan om bij organisaties te gaan kijken en hun projecten te gaan bezoeken. Denk hierbij aan JustDiggit, Tenda Pamoja, One Drop, Who Lives en nog vele andere.

Ken je organisaties die heel mooi werk verrichten in west, zuid of noord Kenia? Stuur me dan een berichtje en misschien krijgen we de kans om deze projecten te bezoeken!

Ik geloof namelijk dat wanneer we zelf eindelijk niet meer in de ‘overleef’ modus zitten, maar heerlijk aan het leven zijn, we de ruimte hebben om andere mensen te helpen. Want, samen staan we sterk. Van mens tot mens, maar ook van ziel tot ziel.

Harambee
No Comments

Post A Comment