Hoe Ga Jij Met Eenzaamheid Om?

Lets wat we allemaal weleens hebben gehad. Iets wat we op dit moment misschien wel hebben. En iets wat in de toekomst weer kan spelen. Maar, hier praten we eigenlijk nooit over. Namelijk, eenzaamheid.

Toen ik ben begonnen met ondernemen, zat ik ineens in een hele andere ontwikkelingsfase. Mijn instelling veranderde. Eerst dacht ik in ‘maar’. Ik limiteerde mezelf hiermee. Toen ik als ondernemer ging groeien veranderde dat. Namelijk, van ‘maar’ naar ‘hoe’.

En dat merk ik wanneer ik nu aan een nieuw project begin. Ik vraag me niet af óf het mogelijk is. Ik vraag me af hóe het mogelijk is.

En deze instelling zorgde ervoor dat ik steeds meer ‘anders’ ging worden dan mijn vrienden van toen. Daardoor kon ik steeds minder met ze connecten. En wanneer je niet met de mensen om je heen kunt connecten, kan dat je eenzaam maken. Zeker als dat mensen zijn met wie je bevriend bent (geweest).

Ik zie het nu vaak gebeuren bij (beginnende) ondernemers. Die vervreemding van oude vrienden.

En om als mens gelukkig te zijn, hebben we verbinding nodig met andere mensen. Iets wat Robin Williams ooit eens gezegd heeft, raakt mij. “Ik dacht altijd dat alleen eindigen het ergste is dat je kan overkomen. Ik had het mis. Het ergste dat je kan overkomen, is dat je eindigt met mensen die je het gevoel geven dat je alleen bent.“

Dus, het is belangrijk dat je mensen in je omgeving hebt met wie je kunt levelen. Mensen die jou begrijpen en die jij kunt begrijpen. Als dat ontbreekt, voel je dat. Dat is die eenzaamheid. Het gevoel dat je er alleen voor staat. Het gevoel dat niemand op jou zit te wachten.

Mensen zijn immers sociale wezens.

Wat voor mij heel fijn is, is dat ik nu veel vrienden heb die ook ondernemers zijn. Maar daarnaast, houd ik ook van connecten met andere mensen.
Bijvoorbeeld door naar events te gaan. Op workations te gaan. Of met een cursus meedoen waar andere ondernemers ook aanwezig zijn.

En wat alledaagser?

Zoiets als hallo zeggen met een glimlach tegen een voorbijganger is leuk. Iemand lacht bijna altijd terug. Zelfs wanneer iemand eerst wat nors lijkt. Of aan een caissière vragen of ze een goeie dag hebben. En mijn favoriet? Iemand een welgemeend compliment geven. Zo mooi om iemand dan te zien stralen.

Iemand kwam bijvoorbeeld laatst naar me toe om te zeggen dat ik een fijne uitstraling heb. Dat vond ik zo een leuk compliment om te krijgen! Ik had een lach van oor tot oor. En ik weet zeker dat jij het ook waardeert wanneer iemand je een compliment geeft.

Soms voelt het misschien niet zo, maar contact maken met mensen kan heel eenvoudig zijn. Een warme glimlach bijvoorbeeld. De stap in ons hoofd om ons kwetsbaar op te stellen, is vaak het grootste obstakel. Wat helpt om je eroverheen te zetten, is dat we in onze samenleving wel wat aardiger tegen elkaar mogen worden. Wat warmer. Het zou fijn zijn als het weer normaal wordt om een vreemde op straat te begroeten. Of aan iemand die je niet kent te vragen hoe het gaat. Om te weten wie je buren zijn.

Wanneer je de volgende keer gaat wandelen, zeg eens hallo tegen iemand. Leuker nog, geef iemand een compliment die om wat voor reden dan ook een positieve indruk op je maakt.

Dankjewel dat je de tijd hebt genomen om mijn blog te lezen. Ik hoop dat het je zal inspireren.

Als je benieuwd bent hoe je scoort op mijn zelfgemaakte test, doe dan mijn ondernemerstest. Wat kan je uit deze test halen? Je krijgt meer inzicht in jouw denkbeelden en associaties rondom ondernemen door de vragen die gesteld worden. Duurt 5 minuutjes. Benieuwd? Klik op deze link om bij de test te komen:

https://extremegroei.nl

Mark Daamen
No Comments

Post A Comment