Ik voelde mijn hart zinken

Je levert je werk af bij een client en je hoopt dat diegene tevreden is. Je krijgt deze goedkeuring niet, sterker nog, je client is niet tevreden. Ondanks dat je zo hard gewerkt hebt voel je dat je nu slecht bent in je werk.

Je kijkt je partner in de ogen en hoopt op bevestiging van zijn of haar liefde. Je krijgt deze bevestiging niet en je voelt je hart zinken. Ondanks dat je zo hard werkt voor die bevestiging voel je je nu waardeloos en ongeliefd.

Je plant iets voor een vriend of vriendin en hoopt op waardering. Helaas krijg je deze waardering niet en nu voel je je waardeloos en ongewaardeerd.

Je kijkt in de spiegel en hoopt op de bevestiging, de goedkeuring en de waardering. Voel je het?

Kan je jezelf herkennen in deze situaties? En dan met name de laatste? Vaak wachten we op een ander om ons een goed gevoel te geven. Je maakt een effort en verwacht/ hoopt beloond te worden met een goed gevoel.

Maar, om jezelf dus goed te voelen moet je buiten jezelf gestimuleerd worden. Met andere woorden, je hebt een ander nodig om jou dit gevoel te geven.

Of het nu je client, partner, familie of vrienden zijn, we willen dat ze aan onze behoeftes voldoen van goedkeuring, bevestiging en waardering.

Maar, wanneer we het niet krijgen dan voelen we ons slecht.

En dat is logisch. Als kind waren we bijvoorbeeld volledig afhankelijk van onze buitenwereld om te overleven. Eten, liefde, veiligheid… dit waren allemaal dingen die we niet aan onszelf konden geven.

En eerlijk is eerlijk, de meeste van ons wordt niet geleerd hoe we van onszelf moeten houden, hoe we onszelf moeten waarderen en onszelf moeten accepteren.

En niemand zal ontkennen dat het een goed gevoel geeft wanneer je door een ander goedkeuring krijgt, waardering krijgt, of geliefd wordt. Maar wanneer deze behoeftes enkel extern vervuld kunnen worden dan wordt het een valkuil van ellende.

Want, als we voor een groot deel of volledig van de mensen om ons heen afhankelijk zijn voor deze behoeftes, zullen we een enorm gebrek ervaren wanneer we het niet van ze krijgen. Want, we kunnen onszelf er niet in voorzien. Dus we krijgen het niet van hen, maar nog belangrijker, we krijgen het OOK niet van onszelf.

Maar, wanneer je goedkeuring van jezelf krijgt, zul je je niet ellendig gaan voelen wanneer je de goedkeuring van een ander niet krijgt. Want, je voorziet jezelf al deels in deze behoefte. Dus, je bent ondanks dat gebrek alsnog gelukkig.

Stel je voor:

Je levert werk af bij je client en hoopt op goedkeuring. Je krijgt deze goedkeuring niet, sterker nog, je client is niet tevreden. Maar je weet dat je er hard voor gewerkt hebt en voelt daarom goedkeuring voor jezelf. Vervolgens ga je met goeie moed kijken op wat voor manier je voor je client beter werk kunt afleveren.

Je kijkt je partner in de ogen en hoopt op bevestiging van zijn of haar liefde. Je krijgt deze bevestiging niet en dat vind je jammer. Maar je houdt van jezelf en hebt de liefde van een ander daarom niet nodig om gelukkig te zijn. Liefde is niet iets wat we in een ander moeten zoeken, maar een fundering die we in onszelf moeten vinden.

Je plant iets voor een vriend of vriendin en hoopt op waardering. Helaas krijg je deze waardering niet, maar je waardeert jezelf voor je initiatief en moeite.

Mijn mijmering van deze week is dat we een veel gelukkiger en gebalanceerder mens zullen zijn als we onszelf de dingen kunnen geven die we normaliter in andere mensen zoeken. Goedkeuring, liefde, waardering, respect, vertrouwen en bevestiging zijn funderingen die we in onszelf moeten vinden.

Dus, je kijkt in de spiegel en glimlacht liefdevol naar jezelf. Wat ben je blij dat je jouw leven met jezelf mag delen. En wat ben je blij wanneer je dat leven en geluk met andere mensen mag delen, want ze zijn een toevoeging op je eigen geluk.

Is mijn mail inspirerend voor je? Volg me dan ook op Instagram @markdaamen.nl en @extremegroei.nl waar ik meer van dit soort content deel en ook kennis uit mijn trainingen deel.

Mark Daamen
No Comments

Post A Comment