In mijn werk heb ik met veel verschillende mensen te maken

MarkIn mijn werk heb ik met veel verschillende mensen te maken. Stuk voor stuk bijzondere personen, in verschillende levensfases, die op hun eigen manier aan het struggelen zijn met het stellen van doelen en het maken van keuzes.

De meeste mensen die ik met het behalen van hun doelen begeleid, zijn in eerste instantie zelfverzekerd over wat ze gaan doen. Echter, wanneer ik vraag waarom zij dit doel hebben en waarom zij daarheen willen, dan krijg ik vaak antwoorden die er op neerkomen dat “het wel lekker zou zijn als..”. Het is dus meer een aardigheidje, dan een noodzaak.

Op 2 januari 2019 was het precies 20 jaar geleden dat ik mijn eerste klant de “waarom vraag” stelde. En in al die tijd is er niets veranderd in het “doelen-systeem” dat ik je nu ga vertellen.

In ons oerbrein (ongeveer 35.000 jaar oud) zitten twee emoties verstopt die je helpen de kans op het behalen van een doel te vergroten. De ene emotie is ‘angst’ en zorgt ervoor dat je snel aan de slag gaat.

Angst zorgt ervoor dat je lichaam een adrenaline shot krijgt, waardoor je in beweging komt. Je kunt dit makkelijk onthouden, doordat in het woord adrenaline het woord ‘ren’ (van rennen) zit. Adrenaline is dus een hormoon dat je in beweging zet.

Maar angst kan je ook verlammen, krijg ik vaak terug. En dat klopt, want alleen de emotie ‘angst’ brengt stilstand. Denk maar aan een hert dat in de nacht op de weg staat en in jouw koplampen staart.

Wanneer jij met je auto over de weg rijdt en ver genoeg van het hert af bent, dan kan deze zich een beeld voorstellen van hoe zijn leven eruitziet als hij wegspringt. Echter, wanneer jij al erg dichtbij bent, dan heeft het hert niet de tijd deze visie, en daarmee het verlangen om te leven, op te wekken en zal het onvermijdelijke van de botsing gebeuren. Het hert staat dan bevroren in je koplampen te staren.

Naast angst is er dus ook een voorstelling van de toekomst (visie) nodig, een verlangen dat ervoor zorgt dat jij je van jouw angst af beweegt. Je hebt vast wel eens gehoord van: “Alles waar je aandacht aan geeft, groeit.”

Wanneer er angst is en géén verlangen, dan kun jij je alleen maar op angst focussen en zal je angst dus ook gaan uitkomen. De auto zal het hert raken. Maar door visie te creëren, verleg jij je focus naar de gewenste situatie en daarmee af van je angst.

Veel mensen hebben op dit moment hun doelen voor 2019 bepaald. Nu je hebt kunnen lezen welke eigenschappen je doelen moeten hebben om deze daadwerkelijk te behalen, kun je de stap maken en dit toetsen aan de doelen die jij hebt opgeschreven.

Heb jij hier wat aan? Leuk om wat van je te horen!

No Comments

Post A Comment