Sta je hier weleens bij stil?

Vind je het lastig om jouw balans te vinden?

Tijdens mijn trainingen zijn een van de core inzichten die ik mensen altijd meegeef de 6 basisbehoeften. Deze behoeften heb je nodig als mens, we hebben ze net zo hard nodig als zuurstof.
Om een mentaal gezond en gebalanceerd mens te zijn, is het daarom enorm belangrijk dat je inzicht hebt in de manieren waarop je aan deze basisbehoeftes voldoet. Want, sommige zijn goed voor je, maar andere zijn heel ongezond en dienen alleen als een tijdelijke oplossing.

Onze behoeftes zijn alleen wat gecompliceerd, omdat ze in een spanningsveld zitten en daarom constant om je bewustzijn vragen.

Ik noem het de 4+2 basisbehoeftes.

1. Zekerheid en onzekerheid

2. Connectie en individualiteit

Dit zijn de eerste vier behoeftes die we hebben. Hoe ik dit altijd het makkelijkste uitleg is het volgende. Je moet je een ouderwetse weegschaal voorstellen waar ze een vaste eenheid afwegen tegen een object waar het gewicht onbekend van is.

Om je als mens gebalanceerd te voelen moeten zekerheid en onzekerheid een gebalanceerde rol in je leven spelen. Waar de balans precies ligt, is voor iedereen anders. Maar de noodzaak is dat je deze balans vindt en hebt.

Zekerheid leg je aan 1 kant van de weegschaal en onzekerheid aan de andere kant. Wat je wilt, is dat ze even zwaar wegen. Het mechanisme is het volgende:

Wanneer je meer zekerheid in je leven hebt, dan zal de weegschaal aan deze kant zwaarder worden, maar dit betekent dat de kant van onzekerheid lichter wordt. Ze raken dus uit balans. De regel is: de behoefte aan onzekerheid in je leven zal toenemen, wanneer je te veel zekerheid in je leven hebt. En andersom ook: de behoefte aan zekerheid in je leven zal toenemen, wanneer je te veel onzekerheid in je leven hebt.

Laat deze even inzinken.

Want, hetzelfde geld voor de behoefte aan connectie en individualiteit. Hoe meer connectie je met anderen voelt, hoe meer je je 1 voelt met anderen, hoe groter je behoefte aan een gevoel van individualiteit uiteindelijk wordt. En andersom ook, hoe individueler je wordt, hoe minder je je aan andere mensen kunt relateren en hoe groter die behoefte aan connectie uiteindelijk dus wordt.

Zekerheid, onzekerheid, connectie en individualiteit liggen dus in een spanningsveld. De sleutel is om jouw balans daarin te vinden. Je zal een veel blijer mens zijn wanneer je dat balans vindt.

Om jouw balans te vinden kan ik je aanraden veel te reflecteren. Meditatie helpt om even ‘stil’ te staan en deze zelfreflectie toe te laten.

Vraag aan jezelf:

Hoe creëer ik zekerheid en onzekerheid in mijn leven? En zijn deze manieren goed voor mij op de langere termijn?

Hoe creëer ik connectie met anderen en hoe creëer ik een gevoel van individualiteit? En zijn deze manieren goed voor mij op de langere termijn?

Er zijn nog 2 andere basisbehoeftes, namelijk groeien als mens en een bijdrage leveren aan de mensen om je heen.

Blijven groeien als mens is belangrijk, want zo ontwikkelen we ons. Zo kunnen we mentaal sterker worden, onze onzekerheden overwinnen en meer zelfliefde krijgen.

Daarnaast geloof dat we als mens een hoger doel kunnen hebben. Een bijdrage leveren aan de wereld. Wanneer je iets goeds voor een ander doet, voelt dat altijd goed.

Mark Daamen
No Comments

Post A Comment